Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(150)
Forma i typ
Książki
(136)
Poradniki i przewodniki
(122)
Artykuły
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Muzyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Mapy
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(122)
wypożyczone
(18)
nieokreślona
(16)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(119)
Oddział dla Dzieci
(16)
Wypożyczalnia Filii nr 3
(6)
Wypożyczalnia Filii Bąków
(3)
Wypożyczalnia Filii Bogacica
(4)
Wypożyczalnia Filii Kuniów
(1)
Wypożyczalnia Filii Ligota Górna
(2)
Czytelnia
(4)
Autor
Wodecka Elżbieta
(7)
Okrasa Karol (1978- )
(5)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(3)
Słodki Tomasz (1983- )
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Zatylna Milena
(3)
Ładocha Daria
(3)
Bosacka Katarzyna
(2)
Castillo Jesus Salomon Ramos
(2)
Dymek Marta
(2)
Dymowska Eliza
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Korkosz Michał
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Kucharski Piotr (kucharz)
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Małecki Paweł (1976- )
(2)
Paruzel Kinga
(2)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(2)
Skarżyńska Katarzyna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Wałkowicz Eryk
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Adamczyk Justyna
(1)
Adamek Izabela
(1)
Albrzykowski Paweł
(1)
Aleksandrowicz Magda
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Amidor Toby
(1)
Anger Joanna
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Badi Francesca
(1)
Bareła Malwina
(1)
Basse Monika von
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielecka Justyna
(1)
Biłas Katarzyna (kulinaria)
(1)
Boboryk I. K
(1)
Bohrmann Peter
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Broekere Hanna de
(1)
Brudka Bożena
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Burkacka-Mielcarz Julia
(1)
Byrdak Maja
(1)
Bültjer Ulrike
(1)
Carroll Ricki
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Chełchowski Wojciech
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cornet Philippe
(1)
Cudny Zosia
(1)
Cymbaluk Julia
(1)
DeTour Adam
(1)
Dobrowolski Wojciech
(1)
Domaradzka Violetta (1977- )
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dushar Marianna
(1)
Długa Katarzyna
(1)
Espino Nathaniel
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fałat Klaudia
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Foremny Paulina
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Frank Renate
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gavin Paola
(1)
Gessler Lara (1989- )
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gottfried Sara
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Greiner Karin
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Głowiński Michał
(1)
Hangel Ewa
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Hubert Wolfgang
(1)
Högström Justyna
(1)
Ignaszewski Przemysław
(1)
Irzykowski Jarosław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(60)
2010 - 2019
(89)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(143)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(149)
Język
polski
(148)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(7)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Rodzice
(3)
Cukrzycy
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Dorośli
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(22)
Grafika polska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(31)
Przepisy kulinarne
(13)
Potrawy dietetyczne
(11)
Kulinaria
(10)
Kuchnia polska
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Potrawy jarskie
(8)
Kuchnia wegetariańska
(7)
Ciasta
(6)
Dieta bezglutenowa
(6)
Kuchnia regionalna
(6)
Weganizm
(6)
Dietetyka
(5)
Dziecko zdolne
(5)
Gastronomia
(5)
Kucharstwo
(5)
Kuchnia śląska
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Wegetarianizm
(5)
Dieta bezmleczna
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Kiszenie żywności
(4)
Mieszkańcy wsi
(4)
Odżywianie
(4)
Warzywa
(4)
Cukrzyca
(3)
Desery
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dzieci
(3)
Imprezy plenerowe
(3)
Kardas, Wioletta
(3)
Koło Gospodyń Wiejskich (Miechowa)
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Ochotnicza Straż Pożarna (Nasale)
(3)
Olszak, Jadwiga
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Rada Sołecka (Miechowa)
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Sery
(3)
Słodki, Tomasz (1983- )
(3)
Uprawa roślin
(3)
Zgromadzenia i imprezy masowe
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Byczyński Związek Rolników i Organizacji Społecznych (Byczyna)
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dyla - Szynklarz, Patrycja
(2)
Gotowanie
(2)
Grzyby
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kobieta
(2)
Kobieta wiejska
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kozdra, Jagoda
(2)
Koło Gospodyń Wiejskich (Nasale)
(2)
Kucharze
(2)
Kultura stołu
(2)
Menopauza
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Owoce
(2)
Pieczywo
(2)
Pierogi i pierożki
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Produkt regionalny
(2)
Produkty ekologiczne
(2)
Projekty unijne
(2)
Restauratorzy (gastronomia)
(2)
Soki
(2)
Technologia żywności
(2)
Śniadanie
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adrian, Adamski
(1)
Agroturystyka
(1)
Alcott, Louisa May (1832-1888)
(1)
Amin, Idi (1925-2003)
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Arystokracja
(1)
BHP
(1)
Bartosik, Elżbieta
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Browar W Cieniu (Kochłowice)
(1)
Brudzińska, Aleksandra
(1)
Brząkała, Urszula
(1)
Castro, Fidel (1926-2016)
(1)
Celiakia
(1)
Chwasty
(1)
Cook & Fun Studio Dietetyczno - Kulinarne (Kluczbork)
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Czas wolny od pracy ucznia
(1)
Czekolada
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Temat: dzieło
Kulisy Powiatu (tygodnik)
(9)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(5)
Nowa Trybuna Opolska (dziennik)
(2)
Temat: czas
2001-
(23)
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Kluczbork (woj. opolskie)
(4)
Nasale (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna ; okolice)
(3)
Miechowa (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna)
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Europa
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gmina Byczyna (woj. opolskie; powiat kluczborski)
(1)
Irak
(1)
Kambodża
(1)
Kaszuby
(1)
Kolumbia
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Kujawy
(1)
Kurpie (region)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazowsze
(1)
Mazury
(1)
Miechowa (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna ; okolice)
(1)
Nowa Anglia (Stany Zjednoczone ; region)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podlasie
(1)
Pomorze
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Uganda
(1)
Warmia
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Wołczyn (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Wołczyn ; okolice)
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(78)
Publikacja bogato ilustrowana
(69)
Przepisy kulinarne
(42)
Poradnik
(41)
Artykuł z gazety
(10)
Przewodnik turystyczny
(5)
Opracowanie
(4)
Książka interaktywna
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Relacja z podróży
(3)
Pieśń i piosenka
(2)
Publicystyka
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł z czasopisma
(1)
Atlas
(1)
Atlas geograficzny
(1)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Informator
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki z kodami QR
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Plakat
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1372)
Socjologia i społeczeństwo
(852)
Edukacja i pedagogika
(786)
Kultura i sztuka
(610)
Kultura fizyczna i sport
(489)
Kulinaria
(150)
Medycyna i zdrowie
(430)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(417)
Psychologia
(340)
Podróże i turystyka
(299)
Hobby i czas wolny
(231)
Biologia
(229)
Literaturoznawstwo
(214)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(197)
Religia i duchowość
(197)
Rozwój osobisty
(183)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(158)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(158)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(157)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(146)
Etnologia i antropologia kulturowa
(137)
Styl życia, moda i uroda
(94)
Architektura i budownictwo
(93)
Geografia i nauki o Ziemi
(93)
Transport i logistyka
(77)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(71)
Rolnictwo i leśnictwo
(71)
Ochrona środowiska
(70)
Językoznawstwo
(68)
Fizyka i astronomia
(66)
Filozofia i etyka
(48)
Media i komunikacja społeczna
(37)
Informatyka i technologie informacyjne
(31)
Nauka i badania
(31)
Dom i ogród
(30)
Inżynieria i technika
(28)
Zarządzanie i marketing
(27)
Chemia
(23)
Praca, kariera, pieniądze
(23)
Archeologia
(13)
Matematyka
(11)
Styl życia, moda, uroda
(3)
1989-2000
(1)
Edukacja
(1)
Etnografia i antropologia kulturowa
(1)
Socjologia
(1)
Środowisko naturalne, ochrona i inżynieria środowiska
(1)
150 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Naturalnie w kuchni : 60 przepisów na zdrowie / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Książki, copyright 2019. - 210, [6] stron : fotografie ; 23 cm.
Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 651.55/.56(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Zdrowa i Smaczna)
Książka zawiera 80 prostych przepisów na łatwe do wykonania, smakowite i zdrowe potrawy. Zostały one opracowane specjalnie z myślą o osobach chorych na cukrzycę. Mogą z nich jednak korzystać także wszyscy ci, którzy chcą tej chorobie zapobiec.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.37-008 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niezbędnik dla osób, które rozpoczynają przygodę kulinarną. Dzięki tej książce każdy nowicjusz bardzo szybko poczuje się pewnie w kuchni. Znikną wszelkie obawy, a gotowanie stanie się przyjemnością. "Kuchnia polska dla początkujących" to praktyczne rady, ciekawe pomysły, sekrety kulinarne, podstawowe przepisy, a ponadto: informacje o produktach i ich wartości odżywczej, zasady racjonalnego żywienia, zdrowe i atrakcyjne menu dla rodziny, techniki przyrządzania i sposoby podawania potraw, skomplikowane czynności zaprezentowane etapami, krok po kroku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tym razem popularna i lubiana przez internautów blogerka, ale także szczęśliwa mama małej Hani, kieruje swoją książkę do wszystkich rodziców, którzy nie tylko chcą, by ich dzieci jadły zdrowe posiłki, ale także pragną czerpać radość ze wspólnego ich przygotowywania. W tej przepięknie ilustrowanej książce czytelnicy znajdą mnóstwo prostych, a mimo to niebanalnych przepisów, które wzbogacą rodzinny jadłospis, a jednocześnie pozwolą na co dzień doświadczać bliskości i ciepła, jakie daje wspólne gotowanie i chwile spędzone przy stole w gronie najbliższych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
MasterChef Junior : druga polska edycja programu / Julia Cymbaluk ; redakcja Paweł Wielopolski. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2017. - [2], 206 stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Bohaterowie 2. edycji programu "Masterchef Junior" z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej : przepisy / Beata Anna Dąbrowska ; wprowadzenie Ewa Dąbrowska. - Dodruk, wznowienie. - Kraków : WAM, 2018. - 206 stron : fotografie ; 24 cm.
Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Bogacica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od postu do pełnowartościowego odżywiania - smacznie i prosto! Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam! dr Ewa Dąbrowska
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję z Lewiatanem / [redaktor: Katarzyna Długa]. - [Druga edycja]. - Włocławek : Lewiatan, 2020. - 216 stron : fotografie ; 25 cm.
216 stron z pomysłami na smaczne i zdrowe dania z lokalnych produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.55/.56(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla diabetyków / Dorota Drozd. - Wydanie czwarte. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2021. - 159, [1] stron ; 23 cm.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka pokazuje, co robić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.56-056.24 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska Wielkanoc / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2017. - 64 strony : fotografie ; 24 cm.
O niezwykłości Wielkanocy decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania. Zgodnie z tradycją stół wielkanocny powinien wręcz uginać się pod ciężarem smakowitych, świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć żurku, jajek w różnej postaci, pieczonej szynki czy białej kiełbasy. Bez słodkości święta nie byłyby świętami. Oprócz receptur na niezmiennie pojawiające się na wielkanocnym stole babki i mazurki zdradzamy też pomysły na serniki i torty, które są uważane za ciasta na uroczyste okazje. Uzupełnieniem tego słodkiego działu są receptury na paschę w tradycyjnym i współczesnym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa - miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] stron : ilustracje ; 29 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czytaj skład : gotuj z głową! / Jagoda Fabicka, Katarzyna Rada. - Poznań : Publicat, copyright 2020. - 223 strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy Ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paryż : o codziennym życiu nd Sekwaną z książką i bagietką pod pachą / Klaudia Fałat. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 301, [2] stron : fotografie, plan, portrety ; 21 cm.
Klaudia Fałat, autorka bloga Moment z francuskim, od lat zachwyca się paryską codziennością. W swojej opowieści poprowadzi nas przez najpiękniejsze dzielnice miasta oraz najsłynniejsze zabytki i muzea. Wraz z nią odwiedzimy również urocze kręte uliczki, atrakcje poza turystycznym szlakiem, domy handlowe i domy mody, a także poznamy tajniki francuskiego savoir vivre’u. Dzielnica dziewiąta jest jedną z moich ulubionych. Mieszkałam przy przepięknej ulicy Martyrs, pełnej butików, piekarni, cukierni, warzywniaków, sklepów z serami czy owocami morza, księgarni, lokali oferu­jących jedzenie na wynos i wszystkiego, co potrzebne do życia. Przy niej mieszkają prawdziwi paryżanie. Właśnie tu przychodzą rano po bagietkę, po południu na obiad, do apteki i tabaki, a wieczorem na wino. Tu­taj obserwuje się prawdziwe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(44) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Któż nie zechce spróbować staropolskich karminadli autorstwa zwyciężczyni Pauliny Foremny lub jej carpaccio z gruszki? Czy nie warto pokusić się o przygotowanie łososia z morza mango autorstwa Leny Król lub skosztować kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli według przepisu Michała Lisa?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny / Matthew Fort ; tłumaczenie Karol Chojnowski. - Bielsko-Biała : Pascal, 2013. - 371, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że "zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego". Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici. Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii. Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Bogacica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(450) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miód : odżywia, leczy, pielęgnuje / Renate Frank ; tłumaczenie Tomasz Kozłowski. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2021]. - 116 stron : ilustracje kolorowe, fotografie ; 21 cm.
Miód – któż nie lubi tego przysmaku? Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w kuchni i kosmetyce. Wszystko, co chcesz wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci. W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka, wszystko o zastosowaniu miodu w zdrowym żywieniu oraz profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 638.16/.17 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej