Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(152)
Forma i typ
Książki
(138)
Poradniki i przewodniki
(124)
Artykuły
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Muzyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Mapy
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(127)
wypożyczone
(18)
nieokreślona
(13)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(121)
Oddział dla Dzieci
(16)
Wypożyczalnia Filii nr 3
(6)
Wypożyczalnia Filii Bąków
(3)
Wypożyczalnia Filii Bogacica
(4)
Wypożyczalnia Filii Kuniów
(1)
Wypożyczalnia Filii Ligota Górna
(2)
Czytelnia
(4)
Autor
Wodecka Elżbieta
(7)
Okrasa Karol (1978- )
(5)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Słodki Tomasz (1983- )
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Zatylna Milena
(3)
Ładocha Daria
(3)
Bosacka Katarzyna
(2)
Castillo Jesus Salomon Ramos
(2)
Dymek Marta
(2)
Dymowska Eliza
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Korkosz Michał
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Kucharski Piotr (kucharz)
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Małecki Paweł (1976- )
(2)
Paruzel Kinga
(2)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(2)
Skarżyńska Katarzyna
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Usarzewicz Wojciech
(2)
Wałkowicz Eryk
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Adamczyk Justyna
(1)
Adamek Izabela
(1)
Albrzykowski Paweł
(1)
Aleksandrowicz Magda
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Amidor Toby
(1)
Anger Joanna
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Badi Francesca
(1)
Bareła Malwina
(1)
Basse Monika von
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielecka Justyna
(1)
Biłas Katarzyna (kulinaria)
(1)
Boboryk I. K
(1)
Bohrmann Peter
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Broekere Hanna de
(1)
Brudka Bożena
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Burkacka-Mielcarz Julia
(1)
Byrdak Maja
(1)
Bültjer Ulrike
(1)
Carroll Ricki
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Chełchowski Wojciech
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cornet Philippe
(1)
Cudny Zosia
(1)
Cymbaluk Julia
(1)
DeTour Adam
(1)
Dobrowolski Wojciech
(1)
Domaradzka Violetta (1977- )
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dushar Marianna
(1)
Długa Katarzyna
(1)
Espino Nathaniel
(1)
Fabicka Jagoda
(1)
Fałat Klaudia
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Foremny Paulina
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Frank Renate
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gavin Paola
(1)
Gessler Lara (1989- )
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gottfried Sara
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Greiner Karin
(1)
Grzebyk Magda
(1)
Głowiński Michał
(1)
Hangel Ewa
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Hubert Wolfgang
(1)
Högström Justyna
(1)
Ignaszewski Przemysław
(1)
Irzykowski Jarosław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(62)
2010 - 2019
(89)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(145)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(151)
Język
polski
(150)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(7)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(4)
Rodzice
(3)
Cukrzycy
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Dorośli
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(22)
Grafika polska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(31)
Przepisy kulinarne
(13)
Potrawy dietetyczne
(11)
Kulinaria
(10)
Kuchnia polska
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Kuchnia wegetariańska
(8)
Potrawy jarskie
(8)
Kuchnia regionalna
(7)
Ciasta
(6)
Dieta bezglutenowa
(6)
Weganizm
(6)
Dietetyka
(5)
Dziecko zdolne
(5)
Gastronomia
(5)
Kucharstwo
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Kuchnia śląska
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Wegetarianizm
(5)
Dieta bezmleczna
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Kiszenie żywności
(4)
Mieszkańcy wsi
(4)
Odżywianie
(4)
Warzywa
(4)
Cukrzyca
(3)
Desery
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dzieci
(3)
Imprezy plenerowe
(3)
Kardas, Wioletta
(3)
Koło Gospodyń Wiejskich (Miechowa)
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Ochotnicza Straż Pożarna (Nasale)
(3)
Olszak, Jadwiga
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Rada Sołecka (Miechowa)
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Sery
(3)
Słodki, Tomasz (1983- )
(3)
Uprawa roślin
(3)
Zgromadzenia i imprezy masowe
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Byczyński Związek Rolników i Organizacji Społecznych (Byczyna)
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dyla - Szynklarz, Patrycja
(2)
Gotowanie
(2)
Grzyby
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kobieta
(2)
Kobieta wiejska
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kozdra, Jagoda
(2)
Koło Gospodyń Wiejskich (Nasale)
(2)
Kucharze
(2)
Kultura stołu
(2)
Menopauza
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Owoce
(2)
Pieczywo
(2)
Pierogi i pierożki
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Produkt regionalny
(2)
Produkty ekologiczne
(2)
Projekty unijne
(2)
Restauratorzy (gastronomia)
(2)
Soki
(2)
Technologia żywności
(2)
Śniadanie
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adrian, Adamski
(1)
Agroturystyka
(1)
Alcott, Louisa May (1832-1888)
(1)
Amin, Idi (1925-2003)
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Arystokracja
(1)
BHP
(1)
Bartosik, Elżbieta
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Browar W Cieniu (Kochłowice)
(1)
Brudzińska, Aleksandra
(1)
Brząkała, Urszula
(1)
Castro, Fidel (1926-2016)
(1)
Celiakia
(1)
Chwasty
(1)
Cook & Fun Studio Dietetyczno - Kulinarne (Kluczbork)
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Czas wolny od pracy ucznia
(1)
Czekolada
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Temat: dzieło
Kulisy Powiatu (tygodnik)
(9)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(5)
Nowa Trybuna Opolska (dziennik)
(2)
Temat: czas
2001-
(23)
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Kluczbork (woj. opolskie)
(4)
Nasale (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna ; okolice)
(3)
Miechowa (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna)
(2)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Europa
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gmina Byczyna (woj. opolskie; powiat kluczborski)
(1)
Irak
(1)
Kambodża
(1)
Kaszuby
(1)
Kolumbia
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Kujawy
(1)
Kurpie (region)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Mazowsze
(1)
Mazury
(1)
Miechowa (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Byczyna ; okolice)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Nowa Anglia (Stany Zjednoczone ; region)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podlasie
(1)
Pomorze
(1)
Uganda
(1)
Warmia
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Wołczyn (woj. opolskie, pow. kluczborski, gm. Wołczyn ; okolice)
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(79)
Publikacja bogato ilustrowana
(70)
Przepisy kulinarne
(43)
Poradnik
(41)
Artykuł z gazety
(10)
Przewodnik turystyczny
(5)
Opracowanie
(4)
Książka interaktywna
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Relacja z podróży
(3)
Pieśń i piosenka
(2)
Publicystyka
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł z czasopisma
(1)
Atlas
(1)
Atlas geograficzny
(1)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Informator
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki z kodami QR
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Plakat
(1)
Przewodnik kulinarny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1381)
Socjologia i społeczeństwo
(862)
Edukacja i pedagogika
(787)
Kultura i sztuka
(616)
Kultura fizyczna i sport
(490)
Kulinaria
(152)
Medycyna i zdrowie
(430)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(419)
Psychologia
(340)
Podróże i turystyka
(302)
Biologia
(232)
Hobby i czas wolny
(231)
Literaturoznawstwo
(214)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(197)
Religia i duchowość
(197)
Rozwój osobisty
(184)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(158)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(158)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(157)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(148)
Etnologia i antropologia kulturowa
(137)
Architektura i budownictwo
(96)
Styl życia, moda i uroda
(94)
Geografia i nauki o Ziemi
(93)
Transport i logistyka
(77)
Rolnictwo i leśnictwo
(72)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(71)
Ochrona środowiska
(70)
Językoznawstwo
(68)
Fizyka i astronomia
(66)
Filozofia i etyka
(50)
Media i komunikacja społeczna
(37)
Informatyka i technologie informacyjne
(31)
Nauka i badania
(31)
Dom i ogród
(30)
Inżynieria i technika
(28)
Zarządzanie i marketing
(27)
Chemia
(23)
Praca, kariera, pieniądze
(23)
Archeologia
(13)
Matematyka
(11)
Styl życia, moda, uroda
(3)
1989-2000
(1)
Edukacja
(1)
Etnografia i antropologia kulturowa
(1)
Socjologia
(1)
Środowisko naturalne, ochrona i inżynieria środowiska
(1)
152 wyniki Filtruj
Książka
Muzyka
Audiobook
CD
W koszyku
Tak, to jest następny przewodnik patchworkowy, choć tym razem po krainie biznesu. Dla praktyków biznesu są tu porady, tym cenniejsze, że sprawdzone przez autora. Dla wszystkich – opowieść o tym, że w biznesie trzeba być przygotowanym na porażkę, ale – co ważne – również na sukces. Ci, których biznesowe zagadnienia nie interesują, znajdą opowieść z życia człowieka z pomysłami. Wiele różności ukrytych pod kodami QR sprawia, że można z tą książką spędzić wiele godzin. No i do tego zupełnie niebiznesowe piosenki na płycie! (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 005.342 (1 egz.)
Książka
Muzyka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(862) (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(862) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny nabiał : 133 przepisy na potrawy bez laktozy / Olga Smile. - Warszawa : Zwierciadło, 2020. - 301, [3] stron : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. "Roślinny nabiał" w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak korzystać z dobrodziejstw octu jabłkowego w sposób bezpieczny i skuteczny? Dlaczego picie octu stało się w ostatnich latach tak popularne i jakie płyną z niego korzyści dla zdrowia i samopoczucia? 7 dni – tyle czasu potrzebujesz, aby zauważyć pierwsze efekty stosowania octu jabłkowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova.)
Ania Starmach, jurorka Master Chefa Juniora, prezentuje przepisy dla małych kucharzy. Przygotujcie puszyste placuszki serowe z bananami, ugotujcie wspólnie makaron z domowym pesto pachnącym świeżymi ziołami, lub, na deser, soczyste i słodkie owoce pod kruszonką. Ania pokazuje, że gotowanie to wspaniały pomysł na twórcze i radosne spędzenie czasu dla całej rodziny. W książce znajdziecie wyjątkowe propozycje na każdy posiłek dnia wzbogacone o sprytne triki i ciekawostki. Dowiedzcie się, jak z pomocą balonika zrobić miseczki z czekolady, jak szybko i ładnie obrać mango, w jaki sposób sprawdzić świeżość jajka, jak przygotować własny ketchup i szybko pokroić cebulę. Poznacie wiele ważnych sekretów, które dzieciom pozwolą nauczyć się samodzielności w kuchni, a rodzicom przyniosą radość ze wspólnego gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czuć się i wyglądać młodziej, stracić na wadze i mieć więcej energii? Jak pozbyć się zmęczenia, uniknąć chorób i ograniczyć użycie leków? Po co nam 30 minut aktywności fizycznej dziennie? Przekonaj się sam i wypróbuj dietę roślinną przez 21 dni. Zmień swoje życie razem z Love Vegan! Znani biegacze ultra i weganie, autorzy projektu Run Vegan i twórcy Biegu Wegańskiego, powracają z nową publikacją, w której zapraszają do zdrowego stylu życia - roślinnej kuchni i aktywności fizycznej. To pierwsza książka na rynku, w której znajdziecie gotowy jadłospis roślinny na 21 dni, szczegółowo zbilansowany i poparty rekomendacją dietetyka! Złożony z łatwo dostępnych i tanich produktów, oczaruje zarówno praktykujących wegan, jak i tych, którzy zaczynają swoją przygodę z kuchnią wegańską, a przede wszystkim rozwieje wątpliwości z długiej listy: skąd czerpać białko, gdzie jest żelazo, co jeść, by nie zabrakło wapnia w diecie roślinnej? Efekt szczegółowego bilansowania kalorii oraz mikro- i makroskładników czytelnik dostaje podany przystępnej formie jadłospisu. Love Vegan zachęca do uprawiania sportu oraz gotowania pysznych i zdrowych potraw z warzyw, owoców, strączków, orzechów i zbóż. To praktyczny przewodnik, który krok po kroku prowadzi nas po kuchni wegańskiej. Książka zawiera gotowy i uniwersalny jadłospis wegański na 3 tygodnie, po 5 posiłków dziennie, w 3 poziomach kaloryczności, z gotową listą zakupów oraz szeregiem wskazówek do samodzielnego komponowania posiłków. Autorzy udzielają praktycznych porad: gdzie zrobić najlepsze zakupy, jak właściwie wybrać olej, czy warto kupować produkty BIO i eko, jak budować zdrowe nawyki żywieniowe i jak zmotywować się do uprawiania sportu. Część napisana przez dietetyczkę Hannę Stolińską-Fiedorowicz pomoże nam samodzielnie zbilansować dietę, tak by była bogata w witaminy, składniki mineralne i miała odpowiednią wartość energetyczną. Po 21 dniach z książką nabierzesz nowych, zdrowych nawyków i będziesz sam potrafił konstruować pełnowartościowe posiłki roślinne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Masterchef Junior : piąta polska edycja programu / text by Gaja Suchocka. - Warszawa : Burda Media, copyright 2020. - 165 stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Jesteśmy przyzwyczajeni, że to dorośli uczą dzieci, doradzają im i dają wskazówki. W książce MasterChef Junior jest odwrotnie. To dzieci, których pasją jest kuchnia i które gotują lepiej niż większość dorosłych, podają swoje pomysły na przepyszne dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak nakarmić dyktatora / Witold Szabłowski. - Warszawa : W.A.B., 2019. - 334, [2] strony ; 20 cm.
Witold Szabłowski kilka lat podróżował po świecie, by znaleźć kucharzy Saddama Husajna, Fidela Castro oraz innych satrapów. Zacięcie dążył do zebrania informacji co jadali oni w najważniejszych momentach swojej dyktatury. Wszystko skrupulatnie notował, zarówno opowieści jak i przepisy. Dzięki temu powstała intrygująca książka opowiadająca historię zza kuchennych drzwi. Autor umożliwił nam poznanie potraw, które bulgotały w garnkach w momencie gdy ważyły się losy świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 321.6(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Domowe przetwory to doskonały, praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Dzięki nim w środku zimy możemy cieszyć się smakiem słonecznych owoców i pełnych wartości odżywczych warzyw. Własnoręcznie przygotowywane przetwory są wolne od sztucznych dodatków i stanowią nieocenione źródło witamin. Książka zawiera cenne porady i opisy różnorodnych sposobów przygotowywania przetworów, a także ciekawe receptury, zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie, wyróżniające się zaskakującymi smakami i połączeniami składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niestety, przygotowując je, często popadamy w rutynę, nie mając pomysłu na urozmaicenie. Czasami wystarczy ciekawa inspiracja, by banalną kanapkę z serem i szynką przeobrazić w równie proste, ale przede wszystkim pełnowartościowe i smaczne danie. I z takich inspiracji składa się ta książka. Autorka podpowiada, w jaki sposób zestawić powszechnie znane produkty, żeby razem stworzyły oryginalne połączenia smakowe, jak na przykład: kanapka z limonkowym masłem z awokado, wędzonym łososiem i burakiem, farfalle z bryndzą, orzechami i jabłkiem czy pudding chia z jogurtem kokosowym, musem mango i malinami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
To niezwykle praktyczna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kroku pokazano podstawowe techniki i najlepsze przepisy na przetwory w słoiczkach. Wspaniałe fotografie zrobione zostały z góry. Przy przepisach zamieszczono też fotograficzne mapy składników: wystarczy spojrzeć na zdjęcia, aby już na pierwszy rzut oka przekonać się, co jest potrzebne do przygotowania zamkniętych w słoikach i butelkach pyszności i śledzić kolejne etapy perfekcyjnego wykonania przepisu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie intuicyjne : bez radykalnych zasad, zakazów i diet / Evelyn Tribole, Elyse Resch ; przełożył Robert Waliś. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 413, [3] stron : ilustracje, wykresy ; 22 cm.
Jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich? Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia. Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej dodatkowej kalorii trafiającej na talerz. Autorki dowodzą, że wystarczy w miejsce złych nawyków wykształcić własny, indywidualny dla każdego z nas model zdrowego, zgodnego z potrzebami organizmu odżywiania. Wyjaśniają niebezpieczeństwa płynące z kultury odchudzania i zachęcają do przyjęcia ciałopozytywności, nawiązania prawidłowej relacji z jedzeniem i zaufania swojej wewnętrznej mądrości. Jak na mowo poczuć satysfakcję płynącą z posiłków? Jak zacząć szanować swoje ciało bez względu na jego wiek czy rozmiar? Jak zacząć wsłuchiwać się we własny organizm i monitorować jego reakcje, by w końcu docenić tak samo głód, jak poczucie sytości? Ta książka pomaga na nowo zaprzyjaźnić się z jedzeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycyjna kuchnia babci / [redakcja Joanna Tropiło]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, © 2021. - 142, [2], 142, [2] strony : fotografie ; 25 cm.
Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikom sprawdzonych przez pokolenia receptur, w więc tym wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu oni mnóstwo wybornych pomysłów na potrawy o zdecydowanie tradycyjnym charakterze. Jeśli jednak niespodziewanie najdzie Cię ochota na spróbowanie specjału dotąd nieznanego, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej części naszej publikacji i przyrządzenia czegoś nowoczesnego. Tą część bowiem dedykujemy entuzjastom kulinarnych nowinek, a więc tym wszystkim smakoszom, którzy lubią odkrywać dania z różnych stron świata, a w kuchni nie unikają eksperymentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia roślinna dla każdego / Eryk Wałkowicz. - Kraków : Flow Books, 2017. - 240 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania? Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej Eryka Wałkowicza, stuprocentowego roślinożercy, autora jednego z najpopularniejszych blogów o kuchni roślinnej w Polsce – erVegan.com.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny comfort food dla każdego / Eryk Wałkowicz. - Wydanie I. - Kraków : Flow Books, 2020. - 234, [5] strony : fotografie ; 24 cm.
Marzysz o chwili wytchnienia, chcesz poczuć się komfortowo, bezpiecznie i sprawić sobie przyjemność? Z przepisami Eryka erVegana na doskonałe comfort food to możliwe! Dzięki tej książce ugotujesz przepyszne potrawy, które poprawią ci nastrój, wrócisz wspomnieniami do czasów dzieciństwa czy pierwszej miłości, przygotujesz wyjątkową kolację dla przyjaciół, a przede wszystkim – gotując, sprawisz przyjemność sobie! Zdecydowanie zasługujesz na jedzenie, którego smak cię otuli. Nie musisz poświęcać wiele czasu i szukać trudno dostępnych składników, żeby przygotować doskonałe: • kluski, pierogi i inne mączne specjały jak z babcinej kuchni • tofu generała Tso, które przeniesie cię do egzotycznej Azji • ciasteczka z czekoladą, uwodzące smakiem i dostarczające wielu cennych składników odżywczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Jedyne życie, jakie ma sens, to życie towarzyskie, twierdził Edward Dziewoński. Dorota Wellman dodaje: kiedy świat wokół nas tylko przyśpiesza, spotkanie przy stole w gronie bliskich i przyjaciół jest jedynym sposobem, żeby się w tym pędzie czasem… nie wykoleić. Dlatego gotujmy, dekorujmy stoły, wyprawiajmy urodziny, świętujmy imieniny. Dorota podpowie, jak to zrobić. I zabroni tłumaczyć się brakiem czasu, bo skoro ona go znajduje… Przepisy na ulubione i sprawdzone dania Doroty, instrukcje, jak tanio ozdobić stół, własnoręcznie zrobić zaproszenie, wydać bankiet i nie zbankrutować, przyprawić, poprawić i mieć z tego przyjemność. Plus zdjęcia Doroty, jakiej nie znamy, jej dań i miliona drobiazgów, które sprawiają jej radość.[empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to najpełniejsze źródło informacji poparte badaniami naukowymi, które tak wyczerpująco wyjaśnia idee ketozy. Opisuje historię, naukę oraz zdrowotne korzyści płynące z diety ketogenicznej. Przedstawia, jak dzięki tej diecie możesz nie tylko schudnąć i wspomóc odporność, ale również pozbyć się zaburzeń neurodegeneracyjnych, cukrzycy typu 1 i 2, choroby Parkinsona, Alzheimera, a nawet raka. Opisuje dlaczego jedzenie tłuszczu nie tuczy, ile posiłków dziennie powinno się zjadać oraz jak stosować okresowe głodówki. Prezentuje zasady diety ketogenicznej i dostarcza duży wybór przepisów keto wraz z odpowiedziami na najbardziej nurtujące pytania. Podaje suplementy ketonowe i ich wpływ na wydolność fizyczną. Wszystko, co musisz wiedzieć o ketozie i jej bezpiecznym stosowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.874 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej